آیه ی پنجم،آیه ی ۸۶ از سوره ی مبارکه ی هود
بَقِیتُ اللّهِ خَیرٌ لَکُمْ إِنْ کُنْتُمْ مُؤْمِنینَ وَ ما أَنَا عَلَیکُمْ بِحَفیظ؛۱
«اگر مؤمن باشید، باقی مانده خدا برای شما بهتر است و من بر شما نگاهبان نیستم».
در روایات گوناگونی آمده است: «بقیه الله» تفسیر به وجود امام مهدی(عجل الله تعالی فرجه الشریف) یا برخی دیگر از امامان(علیهم السلام) شده است. امام باقر(علیه السلام) فرمود:
«وَ أَوَّلُ مَا ینْطِقُ بِهِ هَذِهِ الْآیهُ بَقِیتُ اللَّهِ خَیرٌ لَکُمْ إِنْ کُنْتُمْ مُؤْمِنِینَ ثُمَّ یقُولُ: أَنَا بَقِیهُ اللَّهِ فِی أَرْضِه»؛۲ «نخستین سخنی که مهدی(عجل الله تعالی فرجه الشریف) پس از قیام خود میگوید، این آیه است: »« بَقِیتُ اللّهِ خَیرٌ لَکُمْ إِنْ کُنْتُمْ مُؤْمِنینَ؛ سپس می¬فرماید: «منم بقیهالله بر روی زمین».
درست است که در آیه مورد بحث، مخاطب قوم شعیب بوده و منظور از« بقیه الله»، سود و سرمایه حلال و یا پاداش الهی است؛ ولی هر موجودی نافع ـ که از طرف خداوند برای بشر باقی مانده و مایه خیر و سعادت او گردد ـ «بقیهالله» محسوب میشود. بر این اساس تمام پیامبران الهی و پیشوایان بزرگ بقیهاللهاند. تمام رهبران راستین نیز که پس از مبارزه با یک دشمن سر سخت برای یک قوم و ملت باقی میمانند، از این نظر بقیهالله¬اند. سربازانی که پس از پیروزی از میدان جنگ باز میگردند، آنان نیز بقیهالله¬اند.
از آنجایی که مهدی موعود(عجل الله تعالی فرجه الشریف)، آخرین پیشوا و بزرگ¬ترین رهبر انقلابی پس از بعثت پیامبر اسلام(صلی الله علیه و آله وسلم) است، یکی از روشن¬ترین مصادیق «بقیهالله» و شایستهترین فرد به این لقب است؛ به خصوص که تنها باقی مانده بعد از پیامبران و امامان است.
پی نوشت ها:
۱٫ هود ( ۱۱ )، آیه ۸۶٫
۲٫ صدوق، کمال الدین و تمام النعمه، ج۱، ص۳۳۰، باب ۳۳، ح۱۶٫
نویسنده:خدامراد سلیمیان
منبع: درسنامه مهدویت۱-ص۴۳ تا۴۴